Review: Maak je bedrijf AVG-proof (Jessie van Loon)

De AVG, dat lijkt deze tijd (Mei / Juni 2018) wel het toverwoord. Als je het woord ergens binnen een bedrijf laat vallen, zie je in je ooghoeken al mensen wegduiken achter de plantenbakken of spontaan de eerste linksaf nemen. Het lijkt wel of niemand het over dit noodzakelijk kwaad wil hebben. Voor bedrijven kan het een behoorlijke “pain in the ass” zijn, maar daar hebben ze natuurlijk wel hun specifieke afdelingen voor die alles juridisch doorspitten en van goed advies voorzien. Voor de ZZP’er, blogger, of kleine ondernemer wordt dit natuurlijk een ander verhaal. Als jij tot deze groep behoort heb je waarschijnlijk geen idee waar je aan moet voldoen en waar je mee moet beginnen. Je weet waarschijnlijk wel dat er een eventuele boete tegenover staat als je niet aan deze nieuwe wet voldoet. Ai.. Hoe nu verder? Gelukkig is er iemand zo briljant geweest om hier even een korte cursus over te maken om je hierbij te helpen. We hebben het over de cursus “Maak je bedrijf AVG-proof” van Jessie van Loon. Is het zijn geld waard? Daar gaan we vandaag achter komen. lees snel verder!

De verkoper(s)
De verkoper van Maak je bedrijf AVG-proof is Jessie van Loon. Jessie van Loon is een “blogcoach” zoals ze het zelf noemt. Wat dat precies is? Ze geeft tips over hoe jij je blog het beste op kunt zetten als zakelijk persoon en daarmee zoveel mogelijk naamsbekendheid en dus ook klanten kunt krijgen. Dit doet ze vanuit haar bed 😉 (lees haar verhaal hier). Via haar eigen platform Business Blog School, deelt ze haar kennis op het gebied van bloggen en schrijven. Ze is al een tijd bezig en je kunt veel informatie vinden die ze gedeeld heeft. Daarnaast is ze actief op Tekstraket, waar ze zichzelf profileert als freelance journalist. We zien in ieder geval dat ze haar artikelen zelf schrijft en niet klakkeloos overneemt. Haar kennis over bloggen en marketing heeft ze vergaard met diverse online cursussen. Ze is geen jurist en heeft ook geen achtergrond dat daar ook maar iets mee te maken heeft. Dat hoeft niet uit te maken zoals ze zelf zegt, maar wij hebben het idee dat iets als de AVG wel wat kennis van een jurist behoeft om jezelf niet van een schijnveiligheid te voorzien. Hoe dan ook kan ze de kennis die ze heeft goed uitdragen, hoewel ze soms wel instap informatie deelt. Verwacht dus niet dat je, als je zelf al een tijd actief blogt of een website onderhoudt, veel nieuwe tips van haar kant krijgt die je nog niet wist. Is dat wel het geval, dan moet je je afvragen of je wel goed bezig bent ;). Jessie is wie ze zegt dat ze is en verschuilt zich niet achter schimmige bedrijven. Haar KVK en contact gegevens staan duidelijk op haar websites en salespage vermeld. Dat is een pluspunt tegenwoordig.

Jessie van loon

Jessie van loon

Wat claimt de verkoper?
Jessie doet op haar salespage een verhaal op de manier zoals ze ook haar video’s inspreekt. Niet echt snel en flitsend. Ze doet een verhaal dat professionele bedrijven geld hebben om de AVG goed te laten implementeren, maar dat dat als zelfstandige ondernemer of hobby blogger erg lastig en duur wordt. Je moet het dus zelf gaan doen, of afwachten. Dat laatste raadt ze af en ze begint te schermen met boetes die bij incorrecte implementatie boven heft hoofd hangen en dat zelf jij daar als ZZP’er of hobby blogger in de risicogroep valt. Zelf alles uitzoeken kost natuurlijk teveel tijd. Meer dan haar cursus jou (inclusief je eigen tijd) kost.
Haar cursus van 1 dagdeel is de juiste oplossing voor jou. Het is goedkoper, duurt maar 1 dagdeel en is gericht op implementatie. Ze vertelt er netjes bij dat ze zelf geen jurist is en dat haar achtergrond als journalist de informatie voor jou wat toegankelijker maakt. Dat laatste kan kloppen, maar neemt ook het risico op incompleetheid met zich mee. De salespage doet de indruk wekken dat ze nog niet precies weet wie haar doelgroep is: de zakelijke klant, of de particulier. Ze geeft geen enkele garanties, behalve dat je je geld terug kunt krijgen als je niet tevreden bent. Dat de implementatie uiteindelijk correct is, dat blijft nog maar de vraag. We kunnen haar niet betrappen op claims die niet waargemaakt kunnen worden.

Wat krijg je?
De cursus Maak je bedrijf AVG-proof bestaat uit een aantal onderdelen. Allereerst ontvang je toegang tot een aantal video’s. In deze video’s wordt je de basis uitgelegd waarom de AVG ook op jouw bedrijfsvoering van toepassing is en waar jij aan moet voldoen. De video’s zijn soms een beetje traag en de informatie wordt soms wat kinderlijk uitgelegd, maar daardoor wordt een en ander wel duidelijk.

Avg

Avg

Naast de video’s ontvang je ook een checklist die je af kunt werken voor de websites die je beheert. Indien dat er meerdere zijn, is de checklist een handige tool om geen stap over te slaan. Als laatst krijg je nog een aantal templates om te gebruiken in je eigen privacy verklaring. Op zich stellen die templates niet heel veel voor en de vraag is of ze voor jou compleet genoeg zijn. Uiteraard kan je ze als basis gebruiken om jouw eigen privacy statement aan te passen of zelfs te maken als je deze nog niet hebt.
De cursus is relatief compleet voor een basiscursus, maar op juridisch vlak schiet het soms wat te kort. Daarvoor werd je echter op de salespage gewaarschuwd en belofte maakt schuld.

Wat vinden klanten?
We vinden geen enkele review online van deze cursus. De reviews die op de salespage staan laten we over het algemeen buiten beschouwing, maar we willen wel even melden dat deze reviews van echte personen zijn. Aan de andere kant vinden we ook geen echt negatieve reviews, of tekenen van oplichting die met dit product te maken hebben. Dat scheelt in ieder geval 😉

Wat is de prijs?
De prijs van het geheel, dus de video’s, templates en de checklist €79,- euro, maar wordt na 31 mei verhoogd naar €149,-. We hebben het dan over een bedrag exclusief BTW, dus daar kan je nog eens 21% bij optellen. Dat vinden we eerlijk gezegd aardig aan de prijs. Als we eerlijk zijn vinden we deze prijs behoorlijk fors voor iets dat ook samengevat kan worden in een blogpost of twee. Er zijn trouwens talloze bedrijven die de avg regels en implementatie daarvan in combinatie met een uitleg over cookiebot aanbieden in een lange blogpost. Templates worden vaak gewoon gedownload en aangepast van bedrijven die het allemaal juridisch hebben laten checken. Gratis en voor niets en net zo juridisch onderbouwd als de cursus Maak je bedrijf AVG-proof.
Daarbij willen we ook nog melden dat WordPress tegenwoordig een eigen module meegeleverd heeft waarmee je een privacy statement kunt genereren en eventueel aanvullen. Erg handig en wederom voor niets ;).
Over consistentie van de salespage gesproken: op het moment van schrijven (8 juni) is de prijs nog niet verhoogd, dus dat lijkt een klein voordeeltje op te leveren voor zolang het duurt. Voor deze prijs heb je trouwens geen onbeperkte toegang, maar volgens de salespage heb je ongeveer een half jaar toegang. Waarom hier voor gekozen is, is ons een beetje onduidelijk.

Eindoordeel
Wil je als bedrijfseigenaar of als hobbyblogger meer weten van de AVG en je hebt geen zin of tijd om dit allemaal uit te zoeken? Dan is de korte cursus Maak je bedrijf AVG-proof wellicht een leuke oplossing. Je krijgt in het kort de kennis voorgeschoteld waarmee je een kleine basis legt voor de AVG. De cursus is kort en kost je niet vele tijd, maar de prijs die ervoor betaald moet worden vinden we relatief hoog. Daar gaat het in onze ogen een beetje mis. Er is ons niet echt duidelijk wat de precieze doelgroep van deze cursus is. Op de salespage wordt gesproken over hobbybloggers en zakelijke klanten. De prijs met specifiek exclusief BTW doet vermoeden dat het weer om zakelijke klanten gaat. De FAQ geeft aan dat als je geen BTW nummer hebt je niet kunt betalen, maar de betaalpagina rept alleen over een bedrijfsnaam. Erg verwarrend allemaal. Ook het feit dat in de FAQ verteld wordt dat je alleen een wat informatie krijgt en verder geen garantie of het allemaal juridisch klopt vinden we in het geval van een AVG nogal riskant. Om maar met Jessie’s eigen woorden te spreken “er is zoveel tegenstrijdige informatie“. De video’ s zijn goed te volgen hoewel ze soms wat te langdradig zijn. De checklist en de templates zijn een leuke bijkomstigheid, maar we vragen ons af hoe waterdicht ze zijn. Dat is natuurlijk ook logisch, aangezien het om een vorm van juridisch advies gaat dat verkocht wordt door iemand die zoals ze zelf zegt geen jurist is en er dus geen rechten aan ontleend mogen worden. Daarbij zijn websites niet allemaal op 1 hoop te gooien en is elke bedrijfsvoering anders. Het biedt echter wel een basis om verder uit te breiden naar jouw eigen bedrijfsvoering.
We vinden “Maak je bedrijf AVG-proof” een leuke poging om een product op de markt te zetten in in te springen op de hype (en wat geld ermee te verdienen), maar in onze ogen is dit product nog iets te onvolwassen en onprofessioneel als het om een zaak als de AVG gaat. Zie het een beetje als de basisschool op het gebied van de AVG. Dat kan voor jou als ZZP’er of hobby blogger natuurlijk genoeg zijn en het is uiteraard beter dan niets. Ook op het gebied van tijd moeten we haar gelijk geven: Haar cursus kost minder tijd dan het allemaal zelf uitzoeken. Wil je ergens beginnen en gebruik je WordPress? (zoals veel ZZpérs en hobbybloggers) check dan even de module in WordPress (standaard meegeleverd vanaf WordPress 4.9.6). Hiermee kan iemand een verwijderverzoek indienen waarmee je alle gegevens van die persoon kunt verwijderen, of de gegevens aanleveren. Ook het genereren van een Privacy statement met eventuele extra ondersteuning is daar een onderdeel van. Lukt het je dan nog niet? Dan is waarschijnlijk de cursus Maak je bedrijf AVG-proof een leuk alternatief.

We hopen dat deze review je het antwoord gaf op de volgende vragen:

  • Is Jessie van Loon te vertrouwen?
  • Is Jessie van Loon een oplichter?
  • Is Maak je bedrijf AVG-proof het geld waard, of is het oplichting?
  • Wat zijn de ervaringen met Maak je bedrijf AVG-proof van Jessie van Loon?

Heb je zelf ervaring met of vragen over Maak je bedrijf AVG-proof van Jessie van Loon? Laat dan een bericht achter!

  • Prijs
  • Materiaal
  • Kwaliteit
  • Support
Bezoekersscore 0 (0 reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sending